Over MM Partnerberichten Waarom circulair kantoormeubilair?

Gezonde planeet

De wereldbevolking groeit snel, waardoor het aanbod van grondstoffen afneemt. Wereldwijd kijken regeringen en overheden samen met het bedrijfsleven en de maatschappelijke partners naar de noodzaak van hergebruik. Door grondstoffen efficiënter te gebruiken kunnen mensen in de toekomst voorspoedig leven op een gezonde planeet met een duurzame en sterke economie. 

Circulair Meubilair
Letterlijk betekent circulair ‘kringloop’ of ‘omloop’. Met andere woorden: we zorgen er bij een circulaire economie voor dat we qua grondstoffen, producten en afval de cirkel rondmaken. Circulair meubilair is dus eigenlijk niets anders dan het in omloop houden van meubels en onderdelen. Maar aan het ‘in omloop houden’ schort nog voldoende. Producenten van kantoormeubilair zijn gewoonweg niet in staat om het meubilair in zijn volledigheid te recyclen of te renoveren. Het meubilair wordt gedemonteerd en gescheiden afgevoerd waardoor er een serie aan transport en productiebewegingen ontstaat, die de verduurzaming te niet doen. 

Flexibel en kostenbesparend
Onderdeel van een circulaire economie, is het circulair ontwerpen. Bij circulair ontwerpen wordt het meubilair proactief onderhouden en wordt oud meubilair teruggekocht. Ook het lease of huren van kantoormeubilair valt onder dit circulaire werken. Binnen de circulaire inrichtingsprincipes ligt de nadruk namelijk meer op gebruik dan op bezit. Daarom past het leasen of huren van kantoormeubilair zo goed binnen een circulaire inrichting. Deze meubelen gaan immers nu meerdere levenscycli mee. 

Refurbish of tweedehands
Verduurzaming valt of staat dus feitelijk bij de juiste manier van hergebruik. Er valt dus dus nog veel winst te behalen met een juiste invulling. Tweedehands en/of refurbishen voorkomt onnodige transport en productiebewegingen en is daarom inmiddels omarmd in de wereld van de kantoorinrichtingen. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee begrippen? Tweedehands meubilair kenmerkt zich doordat het kantoormeubilair al een eigenaar heeft gehad voordat deze één op één wordt doorverkocht. Bij refurbished meubilair worden gebruikerssporen of kleine mankementen, zoals een kras op een bureaublad of een vlek op de stoffering van een bureaustoel hersteld en minimale mankementen gerepareerd. 

Kortom: Slim gebruik van kantoormeubilair is niet alleen goed voor uw bedrijf: Het scheelt ook een hoop geld en impact het milieu vele malen minder. 

Maar redden we met een tweedehands bureau de planeet? Misschien niet direct, maar er wordt in ieder geval een belangrijke stap gezet. Besef dat er in 2020 alleen al in Nederland ruim 1405.79 miljoen kilo aan kantoormeubelen is afgevoerd. Bruikbaar, vaak nog prima kantoormeubilair, dat met een simpele opknapbeurt eenvoudig een tweede leven had kunnen krijgen. Geïnspireerd door de mogelijkheden van circulair meubilair, neem contact op met VDM Kantoormeubelen of bezoek onze showroom in Katwijk.

Lees ook: