Over MM Partnerberichten Alles wat je moet weten over rubber ringen

Rubber ringen worden gemaakt van diverse soorten rubber en dienen ter gebruik voor verschillende toepassingen. Normaal gesproken wordt een rubberen ring gebruikt om onderdelen op een gas- of vloeistofdichte manier met elkaar te verbinden. Platte rubber ringen worden bijvoorbeeld in een groef geplaatst, die in een van de onderdelen is gefreesd. Het andere deel wordt dan gelijk met de ring aangesloten. Wanneer de delen worden samengevoegd, zorgt de aangedrukte ring ervoor dat de binnenkant wordt afgesloten van de buitenkant. Dit is een veelgebruikte toepassing bij systemen waarin stilstaande of traag bewegende machineonderdelen worden afgedicht.

Platte rubber ringen

Consumenten gebruiken rubber ringen veelal als afdichting om lekkage te voorkomen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in (thermostatische) kranen om te voorkomen dat er water langs stroomt. Vlakke ringen kunnen ook ingezet worden als sluitringen. Plaats ze onder een schroef, bout of moer om de drukkracht te verdelen. Daarnaast beschermen ze het werkstuk bij het los- en vastdraaien en dichten ze af tegen vocht. Naast afdichten kunnen de sluitringen ook worden gebruikt voor opleggingen en als schokdempers.
Platte ringen van schuimrubber worden bijvoorbeeld toegepast voor de plopkap van een microfoon. Daarnaast is schuimrubber een veel gebruikt materiaal voor isolatie van geluid.

EPDM rubber ringen

EPDM ringen zijn een veelgebruikte variant voor toepassingen buiten, aangezien de EPDM-grondstof goed bestand is tegen UV-straling, ozon en andere weersinvloeden. Platte rubber ringen worden voornamelijk gemaakt van EPDM-rubber, omdat ze bestand zijn tegen heet water, stoom en chemische toepassingen. EPDM ringen zijn een veelgebruikte toepassing voor de afdichting van deksels. Een andere toepassing die veel wordt ingezet is de bevestiging op daken als dakplaatring.

NBR rubber ringen

NBR ringen worden met name gebruikt als rubber afsluitringen, waarbij veelvuldig contact plaatsvindt met olie of vet. Dankzij de grondstof zijn NBR ringen hiertegen bestand, zodat afdichting ook onder deze omstandigheden probleemloos kan plaatsvinden. NBR is een materiaal dat standaard gebruikt wordt voor hydraulische en pneumatische toepassingen. De NBR-grondstof is niet alleen bestand tegen vloeistoffen op oliebasis, vetten en dierlijke en plantaardige oliën, maar ook tegen brandvertragende vloeistoffen, water en lucht.

Silicone rubber ringen

Siliconen ringen worden vooral gebruikt als rubber afdichtingen in situaties waar hogere temperaturen (tot 230 graden) heersen. Omdat silicone ringen geen geur of smaak achterlaten, zijn ze ook uitermate geschikt voor afdichtingen in een omgeving waar met voedsel wordt gewerkt en voor medische applicaties.

Lees ook: