Over MM Partnerberichten 4 Opmerkelijke feiten over Metaalrecycling en Milieubesparing

Kan een eenvoudig drankblikje de sleutel zijn tot een revolutionaire verandering? Dit is geen fantasie, maar een zekere realiteit als het gaat om metaalrecycling. Een aluminium blikje kan in minder dan twee maanden tijd transformeren van een weggegooid, waardeloos object tot een gloednieuw blikje die klaarstaat in de supermarktschappen. Maar deze cyclus van de wedergeboorte van metaal is slechts het topje van de ijsberg; de krachtige impact van deze industrie op onze planeet en onze toekomst is aanzienlijk. Hier zijn vier verbazingwekkende aspecten van deze intrigerende industrie: 

1. Alchemie van de moderne tijd

Metaalrecycling is als moderne alchemie. Terug naar het aluminium blikje, dat binnen 60 dagen getransformeerd kan worden van afval tot een nieuw blikje, keer op keer, zonder kwaliteitsverlies. Veel soorten metaal hebben het in zich om eindeloos hergebruikt te worden, een cyclus die nooit eindigt en steeds weer nieuwe vormen aanneemt.

2. Onderdeel van de energierevolutie

Metalen die gerecycled worden nemen een prominente rol in de energierevolutie. Dit is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien door de gemiddelde duurzaamheidssupporter, maar het recyclen van staal bespaart genoeg energie om ruim 18 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. 
Hoe? Neem de recycling van staal; het vermijdt het energie-intensieve proces van het winnen, smelten en verwerken van ruwe ijzererts, wat veel meer energie kost dan het omsmelten van gerecycled staal
Dit is waarom metaalrecycling een krachtig wapen is die de duurzaamheid en energiebesparing van onze samenleving naar een hoger niveau kan tillen.

3. Een schat in onze schroot

In onze schroothopen schuilt een schat, en dat komt naar voren in de cijfers. 
Het recyclen van één ton schrootstaal bespaart: meer dan 1,5 ton ijzererts, een halve ton steenkool en 75% van de energie die nodig is om nieuw staal te maken! Deze cijfers maken duidelijk dat ons 'afval' eigenlijk een verborgen schat is, dat simpelweg wacht om ontdekt te worden.

4. Het vlindereffect van recycling

De impact van metaalrecycling strekt zich ver uit buiten de recyclingfabrieken. Sterker nog, het creëert een vlindereffect van positieve veranderingen – van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen tot de creatie van banen en stimulatie van de lokale economieën. Elk stuk gerecycled metaal is een ripple in het water, die uitdijt naar een groter goed!
Meer weten over hoe metaalrecycling in zijn werking gaat? Voor alle ins en out over de waardeoptimalisatie van schroot en scrap, bezoek de website van de metaal recyclingspecialist Jansen Recycling Group. Voor vertrouwde metaalverwerking en een bijdrage aan een harmonieuze toekomst voor onze planeet.

Lees ook: