Over MM Partnerberichten Struinen naar goedkope waar in het buitenland

Struinen naar goedkope waar in het buitenland: de Italiaanse markten

Op vakantie worden veel mensen naar de lokale markt toe getrokken, omdat deze vaak heel anders zijn dan die in Nederland. Zelfs het kleinste gehucht heeft een weekmarkt en soms duiken er op de meest onverwachte plekken kraampjes op. Een inkijkje in de Italiaanse markten. 

Losse kraampjes langs de weg

Wie wel eens door Italië rijdt, heeft ze waarschijnlijk wel eens zien staan: losse kraampjes met groenten, fruit, vleesproducten of zelfs de complete inhoud van een rommelzolder of garage. Of de opbrengst van het foerageren: in de herfst zoeken mensen in de bossen naar truffels, kastanjes en paddenstoelen, waarna ze met kratjes vol lekkernijen op een willekeurige stoep plaatsnemen. Soms is het lastig parkeren bij die kraampjes omdat de kooplieden bij voorkeur een drukke maar onhandige plek kiezen, een rotonde bijvoorbeeld. De beruchte Italiaanse mores op de openbare weg combineert niet lekker met deze situatie. Je wilt niet met handen en voeten moeten uitleggen dat je van rechts kwam, laat staan tegen gedoe met jouw of andermans autoverzekering aanlopen. Wat wel handig is om sowieso geld uit te sparen voor je vakantie, is even online je autoverzekering vergelijken. Hoe dan ook: let op waar en hoe je parkeert!

Plastic bloemen

Parkeren bij reguliere markten is een stuk eenvoudiger. De gezellige weekmarkten zijn in tegenstelling tot die in Nederland (lees dit artikel uit 2019) nog echt grote trekpleisters, zowel voor toeristen als inwoners. De keuze uit kleding, huishoudelijke artikelen en vooral lokale specialiteiten zoals worsten en kazen is uitgebreid en de concurrentie groot. Proeven mag altijd en de trotse kooplui nemen graag de tijd om je meer te vertellen over de herkomst van hu producten en hoe je ze het lekkerst kunt bereiden en opeten. Ze hebben door de drukte nauwelijks de tijd om te roepen, maar een enkeling wil nog wel eens over het plein schreeuwen dat zijn pecorino met gedroogde pepertjes het allerlekkerst is. Wat opvalt zijn de kraampjes met plastic bloemen, en piepkleine standjes met maar één product, zoals honing.

Rommelmarkten: ook in Italië een geliefd uitje

Recyclen zit hier in de mentaliteit. De Italianen zijn van oudsher gewend om weinig tot niks weg te gooien. Niet wat eten betreft natuurlijk, maar ook niet qua spullen. Liever huren ze een kraam op een antiek- of rommelmarkt om er nog wat geld aan te verdienen. Ook deze markten zijn populair, hele gezinnen maken er een dagje uit van. Deze markten verschillen niet veel van de Nederlandse versies, behalve dan qua volume. Hier hoeft geen playlist met nationale meezingers aangezet te worden omdat het gekakel oorverdovend is. Maar dat is natuurlijk ook iets waarvoor je naar Italië op vakantie gaat. 

Lees ook: