Over MM Partnerberichten Vondsten op de vlooienmarkt

Vondsten op de vlooienmarkt
 
Rommel- en vlooienmarkten, we zijn er gek op. Op zoek naar dat ene item, het vinden van dat unieke stuk of gewoonweg herinneringen ophalen aan spullen uit het verleden. Valt daar nog wel iets te vinden, en waarom heet het eigenlijk vlooienmarkt?
 
Laten we allereerst beginnen met het succes van rommelmarkten. De naam doet vermoeden dat het om troep gaat, om rommel, maar dat is zeker niet het geval. Het mag er dan wel eens rommelig uitzien, maar zo af en toe verschijnen er in de media berichten van bijzondere vondsten op een rommel- of vlooienmarkt. Zo bijzonder dat iedereen wel graag met een lege rugtas wenst rond te struinen op zo’n markt om met dat ene unieke stuk in de tas thuis te komen. Je weet maar nooit. Juist dat speuren en die spanning maken een rommelmarkt geweldig leuk om naartoe te gaan. 
 
Voor een prikkie gekocht
 
Uiteraard komt het zelden voor dat er een echt grote vondst wordt gedaan. Dus die Myomy tas waarmee je gretig de markt bezoekt, gaat meestal weer leeg mee naar huis of hoogstens gevuld met een leuk item dat voor een prikkie wordt gekocht. Toch dook er een aantal jaren geleden een schilderij op afkomstig van een Parijse vlooienmarkt. De handelaar meende zelf dat het wel iets leek en bood het aan op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Het bleek een zestiende-eeuws schilderij dat als paneel deel uitmaakt van een familieportret van de regentenfamilie Van Beveren. Op het schilderij zijn Pieter van Beveren met zijn eerste vrouw Alid Muys van Holy en zijn tweede vrouw Engelberta van der Lindt afgebeeld en het heeft in de Van Beverenkapel in Grote Kerk in Dordt gehangen. Inmiddels maakt het deel uit van de museumcollectie in Dordrecht.
 
Tussen Kunst & Kitsch
 
Volgens experts kun je heus zelf ook wel een goede vondst op de rommelmarkt doen, mits je goed weet waar je kijken moet. “Op de rommelmarkt staan twee soorten mensen: er zijn professionals die goed weten wat hun spullen waard zijn, en er zijn mensen die hun halve zolder op het kleedje hebben uitgestald. Juist die zolderopruimingen moet je goed bekijken. Daar kan je vaak de leukste vondsten doen,” zo meent expert in design uit de twintigste eeuw Marcel Brouwer die meewerkte aan het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch. Dan nog blijft het een kwestie van kennis hebben van zaken én veel ervaring, zodat je er een neus voor krijgt wat echt is en wat niet. Daarnaast blijk je er op tijd bij te moeten zijn omdat echt goede werken al vroeg door kenners gesignaleerd worden. 
 
Rietveldstoel van de rommelmarkt
 
Terugkomend op Tussen Kunst & Kitsch. Dit is het ultieme voorbeeld van zoldervondsten en koopjes op vlooienmarkten die hoge ogen kunnen gooien. De deelnemers aan het programma komen niet met een laptoptas 17 inch naar de opname-locatie, maar soms met steekwagens waar dozen vol met spullen van oma’s zolder of van rommelmarkten op naar binnen worden gereden. En dan maar hopen. In de meeste gevallen is het leuk, maar niet van waarde. Een enkele keer wordt er echter wél een object of sieraad van waarde tussen de kitsch gevonden waar in het tv-programma vervolgens uitgebreid aandacht aan wordt besteed. Dat het dan louter om het historische verhaal over dat product gaat, is natuurlijk onzin. Iedereen, van eigenaar tot kijker, wil de waarde weten. Er werd eens een schilderij ontdekt uit een erfenis met een waarde van 250.000 euro. Maar ook een kandelaar, mogelijk afkomstig van een rommelmarkt, met een waarde van 10.000 euro. En een mooi voorbeeld is die van een stoel die door een vrouw op een rommelmarkt werd gekocht voor 25 gulden. Het bleek een Rietveld met toentertijd een waarde van minimaal 60.000 gulden. 
 
Vlooienmarkt zonder vlooien
 
Nog even over het woord vlooienmarkt, een ander woord voor rommelmarkt. Het woord vlooienmarkt is afkomstig van het het Engelse flea market. Dit woord ontstond aan het begin van de twintigste eeuw en duidde op een kleine informele markt. In deze hoedanigheid staat flea of vlo dus voor de kleinschaligheid ervan. 

Lees ook: