Over MM Partnerberichten Vijf leuke lokale markten

Vijf leuke lokale markten

Markten zijn er in talloze vormen. Er is de weekmarkt, waar we de vis- kaas- en groenteboer treffen, naast diverse kramen met kleding en specialiteiten. Er zijn braderieën, waar op grote schaal (tweedehands) waren verkocht worden. Een relatief nieuw fenomeen zijn lokale markten die zichzelf profileren als een dag(deel) uit. Dit type markt valt op door de kleinschalige opzet, de vaak bijzondere locatie en de vele foodtrucks. Ook streekproducten, muziek en ander entertainment zijn vaak volop aanwezig op deze markten, die vaak plaatsvinden in hippe, stedelijke omgevingen. Ze vinden vaak onregelmatig plaats en maken gebruik van internet om je te laten weten waar en wanneer ze plaatsvinden. Onder meer deze markten zijn een bezoek waard.
 
Wie streekproducten zoekt, wordt hier op z’n wenken bediend. Zelf noemt deze markt zich een ‘lifestylemarkt’, die zich overigens niet beperkt tot Den Haag alleen. Ook plaatsen als Delft, Zoetermeer en Utrecht worden door deze markt met streekproducten, smakelijke snacks en artistieke tintjes aangedaan. Het hoofdevenement vindt echter zeven keer per jaar plaats in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Bij goed weer vermaak je je hier een héle dag.
 
Het unieke aan deze intieme markt is het feit deze middenin een winkelgebied plaatsvindt. De markt wordt dan ook georganiseerd in samenwerking met de winkeliers van de vaak kleine winkeltjes. Je vindt er volop (handgemaakte) lokale producten, kleding, eten en drinken. Ook muziek en theater hebben op deze markt een prominente plek.
 
Iedere eerste zondag van de maand is er nog een reden extra om het oudste stadspark van Nederland te bezoeken, het Sonsbeekpark in Arnhem. Hier vinden dan namelijk afwisselend de Sonsbeekmarkt en de Trotsmarkt plaats. Van Broodjes bakken met de scouting bij een houtgestookt kampvuur, tot een heerlijk hapje eten bij een van de vele foodtrucks. Later op de middag neem je met een drankje gezellig plaats aan een van de biertafels en geniet je van livemuziek.
 
Een streekproductenmarkt bij uitstek. Lokale boeren bieden op het Noordplein in Rotterdam elke week hun producten aan. Het is dus bij uitstek een levensmiddelenmarkt, al pik je hier wel de krenten uit de pap. Van lokaal gemaakte jam, tot droge worsten van lokaal gehouden vee. En hier hoef je zeker niet alles zelf te kopen, want je neemt ook je eigen picknickmand mee voor een gezellige middag. 
 
Waar de Rotterdamse OOGST markt de nadruk legt op lokale (eet)producten, legt de Zeldzaam Mooi Markt juist de nadruk op theater en expressie. Hier koop je kunst van lokale kunstenaars en bekijk je diverse liveoptredens. Zowel muziek als theater. De markt reist rond langs diverse steden en vind je onder meer in Arnhem, Groningen en Zutphen.

Lees ook: