Over de markt Alles over de markt

Alles over de markt van toen en nu

Markten bezoeken is één van de populairste uitjes in Nederland en vaak gratis. Nederland is een echt marktenland. De markt is onderdeel van ons eeuwenoude culturele erfgoed en heden ten dagen de ontmoetingsplaats van en voor de multiculturele samenleving. Er zijn zoveel leuke markten te bezoeken in alle soorten en maten met voor een ieder wat wils op de kramen en verkoopwagens. De marktsoort of themamarkt kan dan ook op verschillende locaties plaatsvinden en is niet plaatsgebonden.

Wat zijn de weersverwachtingen vandaag voor de markt? De markt in Nederland is aan de weersomstandigheden gebonden. Te warm, wind, regent of sneeuwt het op de markt, dan zullen de marktkooplui dit merken in minder marktbezoekers. Er zijn diverse omstandigheden welke de markt maken. Organisatorisch is samenwerken van groot belang op een markt. De opzet van een markt wordt meestal verzorgd door de gemeente, organisatie bureaus, winkeliersverenigingen, sportclubs, geloofsinstellingen, commissies, stichtingen en zij die belang hebben met betrekking tot de markt.

advertentie

Markten worden met diverse doelen en voor diverse oogmerken gehouden. Wat wil je bereiken met het houden van een markt? Publiek naar je regio trekken, de kas spekken of een goed doel behartigen. Het houden van een markt is inzetbaar voor vele mogelijkheden. Ook bij grote evenementen zoals een popconcert of festival zal men vaak een themamarkt vinden. Deze eigen soort markten worden druk bezocht door de doelgroepen waar men zich op richt. Dat vraagt dan ook om aangepaste goederen, producten en handel op deze markten.

De artikelen, zowel food als non food van deze thema markten zijn dus meestal afgestemd op de interesse van de bezoekende consumenten en het (markt) evenement. Om een markt te houden is het van belang om de goederen te richten op de bezoekers welke graag een passend product kopen. De doelgroep van een antiekmarkt is heel anders dan die van een rommel en vlomarkt. Toch kan het zo zijn dat er op deze thema markten voor beide bezoekers wel wat van de gading te koop zal zijn. Daarom is een markt vaak van alle markten thuis met voor een ieder wat wils!