Over MM Partnerberichten In de winter op de markt verkopen, hoe overleef je de kou?

De Nederlandse winters worden steeds zachter. Sneeuw is een bijzonder fenomeen geworden en deéchte koude temperaturen blijven steeds vaker uit. Toch kan het op sommige momenten nog flink koud aanvoelen. Hier weten marktkoopmannen en -vrouwen alles van.

Wekelijkse en dagelijkse markten zijn een echte traditie in Nederland. Doorgewinterde verkopers trotseren alle weersomstandigheden om zo hun etenswaren, kleding, bloemen en andere producten aan de man te brengen.
Wanneer een koudere periode weer eens aanbreekt, gaan regionale omroepen niet zelden op pad om eens een kijkje te nemen op de markten. Hoe overleven de ondernemers de kou wanneer ze hun ambachtelijke producten op de markt verkopen? Wij zetten een aantal ideeën op een rij, zodat iedereen de kou succesvol kan trotseren.

Zet de wind buitenspel

De wind kan het weer in Nederland maken of breken. Temperaturen boven het vriespunt kunnen in ons laag gelegen land bijna Siberisch aanvoelen. Al helemaal wanneer een straffe wind over een marktplein zwiert. In het ergste geval staat de wind recht op je kraam en blijft die ijzige kou in je kraam hangen.

Wat doe je dan als marktkoopman? Juist! Je zet de wind buitenspel. Een simpel, maar stevig en doorzichtig zeil spannen kan al voldoende zijn om het een stuk aangenamer te maken. Sommige marktkooplieden pakken zelfs hun hele kraam in, maar dat is vaak niet eens noodzakelijk.

Draag de juiste kleding

Bij lage temperaturen en een koude wind is het belangrijk om je eigen lichaam warm te houden. Dit doe je vanzelfsprekend met de juiste kleding. Gelukkig kun je er tegenwoordig alle kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan thermo ondergoed, handschoenen en de juiste jassen. Maar, hoe pak je dit aan?
Het dragen van verschillende lagen kleding is belangrijk. Experts raden altijd het drie lagensysteem aan. De eerste laag wordt gevormd door thermokleding. Dit houdt je huid warm én voert het vocht op een efficiënte wijze af. De tweede laag is normaliter een fleece product, zoals een vest. Dit is ademend, licht en houd je warm. Tot slot is de laatste laag bij voorkeur een water- en winddichte jas.
Vandaag de dag zijn er ook innovatieve producten en merken op de markt die je helpen de kou te trotseren. Een voorbeeld daarvan is Magnetar Heat. Dit merk biedt verschillende verwarmde jassen, vesten en bodywarmers aan. Deze producten bevatten warme elementen die door een krachtige en duurzame batterij gedreven worden. Dit maakt het mogelijk om kou te trotseren zonder dat je op bewegingsvrijheid inlevert.
Logischerwijs dienen je handen, voeten en hoofd ook warm te blijven. Kies daarom altijd voor handschoenen, sokken en een muts die van merino wol gemaakt zijn. Merino wol is een wat zwaarder materiaal dat warmte goed vasthoudt.

Blijf in beweging

Blijf je als marktkoopman of -vrouw niet in beweging? Dan krijg je het koud! Wanneer de bloedsomloop op gang blijft, wordt je lichaam vanzelf warm. Zorg daarom altijd voor wat taken, ook wanneer er even geen klanten geholpen hoeven worden. Sommige marktkoopmannen en -vrouwen staan erom bekend te dansen bij koud weer. Dus, wat houdt je tegen?

Externe hulmiddelen

Krijg je het ondanks de bovenstaande interventies niet warm? Dan kun je externe hulpmiddelen inschakelen. Mobiele luchtverwarmers houden mensen al decennia lang op temperatuur en kunnen ook in een marktkraam gebruikt worden. In combinatie met een goed gespannen zeil houd je de warmte binnen de marktkraam. Doorgaans zijn externe hulpmiddelen wel een stuk duurder dan het dragen van de juiste kleding en in beweging blijven.
De kou overleven terwijl je op de markt je producten verkoopt? Dat hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Neem één of meerdere van deze strategieën over en je verkoopt ook in de wintermaanden je producten op de markt.

Lees ook: