Over MM Partnerberichten Val van hoogte: ook professionals onderschatten de risico’s

Werken op hoogte en het risico op vallen



Hoe hoger een werknemer werkt, hoe groter de kans is op ernstig letsel bij een valpartij. Uit onderzoek is gebleken dat er echter geen grens is vast te stellen van een hoogte waarbij vallen geen gezondheidsschade geeft. Volgens de regelgeving zijn maatregelen voor valbescherming in ieder geval verplicht vanaf 2,5 meter hoogte. Bij een lagere hoogte voelen mensen zich vaak behoorlijk veilig, maar dit leidt juist tot valongelukken. Welke valsituaties komen vaak voor en hoe voorkom je ze?

Veelvoorkomende situaties rond vallen



In diverse sectoren, zoals de industrie en de bouw, komen ongelukken onder personeel regelmatig voor. In een vijfde van de gevallen gaat het hierbij om een valongeluk. Vooral timmerlieden, bouwvakkers, dakdekkers en monteurs hebben hiermee te maken. Met het juiste gebruik van valbeveiliging producten zijn veel ongelukken gelukkig te voorkomen. Dit zijn de valsituaties die regelmatig voorkomen:

- val van een dak of steiger
- val van een machine of stilstaand voertuig
- val door een niet afgedekte opening
- val van een bewegend platform 
- val door een slechte conditie van het dak of overbelasting van het oppervlak

Drie belangrijke oorzaken voor vallen



De belangrijkste oorzaak van valpartijen bij werken op hoogte is een probleem met de randbeveiliging. Denk hierbij aan netten en hekken langs de dakrand. Deze beveiliging kan ontbreken, niet goed ontworpen zijn of kapot zijn. Ook een verkeerd gebruik van randbeveiliging of een gebrek aan onderhoud en controle dragen bij aan het ontstaan van ongelukken.

Een tweede oorzaak voor vallen is het ontbreken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Door het ontbreken van de juiste middelen of een onjuist gebruik kan er snel iets misgaan bij werkzaamheden op hoogte. Bovendien blijkt dat ook het onderhoud en de controle van de veiligheidsartikelen niet altijd volgens de voorschriften gebeuren. Op de derde plaats van oorzaken voor een val staat het handelen van de medewerker zelf. Per ongeluk struikelen, uitglijden of iemand aanstoten leidt tot gevaarlijke situaties met letsel als gevolg. 

Een val voorkomen



Voor een goede veiligheid op het werk moeten zowel eigenaren, werkgevers als personeel hun verantwoordelijkheid nemen. Zo zijn werkgevers verantwoordelijk voor het verschaffen van de juiste randbeveiliging en voldoende valbeveiligingsproducten. Gecertificeerde producten vind je bij een specialist als Safety One Solutions. Het personeel heeft op de werkplek niet alleen veiligheidsproducten nodig, maar ook instructies of training voor het gebruik en onderhoud. Tot slot moeten medewerkers in staat zijn om adequaat op te treden bij een noodgeval.

Lees ook: