Over MM Partnerberichten De beste retro gaming-items op de markt

Retro games en gaming-items zijn helemaal in. Waar dit een paar jaar geleden nog een niche hobby was, zijn nu steeds meer mensen op zoek naar retro gaming-spullen, zoals bijvoorbeeld Gameboys. 

Waarom? Games, en ook kansspelen, zijn sinds de late 20ste eeuw steeds populairder geworden. En net als dat oude films en platen hun weg naar de rommelmarkten vonden, is dit nu ook het geval voor gaming-items. Een verklaring is nostalgie. De kinderen van de jaren 80 en 90 zijn nu volwassen en hebben dus de mogelijkheid om rommelmarkten af te gaan, en deze items uit hun jeugd te kopen.
Een andere reden is dat deze spellen vaak eenvoudiger zijn dan huidige spellen. Recente spellen hebben vaak geavanceerde graphics en ingewikkelde verhaallijnen, terwijl oudere games vaak eenvoudiger zijn. Dit spreekt sommige gamers aan.
Hoe het ook zij, in dit artikel zetten we de items voor je op een rijtje waar je voor uit moet kijken op de markt.

1.     Nintendo Entertainment System
Deze console uit 1985 was misschien wel een van de belangrijkste items uit de gaming-geschiedenis. Wie heeft er niet op gespeeld? NES had, voor de begrippen van de jaren 80 en 90, niet alleen veel games, maar ook een ruim aanbod aan verschillende genres, zoals bijvoorbeeld: actie, sport, etc. Enne… We hebben ook klassiekers Super Mario Bros, Legend of Zelda en Mega Man 2 aan de NES te danken.

2.     Nintendo Gameboy
Een andere klassieker van het Japanse bedrijf achter de NES. De Gameboy, een draagbare spelcomputer, die jou als kind ongetwijfeld uren rustig heeft gehouden op de achterbank onderweg naar de camping in Frankrijk. Voor tegenwoordige begrippen is het een vrij zwaar apparaat met een lelijk design, maar het was toch revolutionair in de late jaren 80. En je kon er Super Mario Land en Pokémon op spelen.

3.     PlayStation
Als we het toch over consoles hebben… Kijk vooral ook uit naar de eerste PlayStation, uit 1994. Sony’s tegenhanger van Nintendo kwam weliswaar iets later op de markt, maar was ook revolutionair. De PS One had namelijk een draagbaar ontwerp en was dan ook meteen een immens succes. Dat is alleen al te merken aan de content die PlayStation te bieden had: Tekken, Crash Bandicoot, Resident Evil, Metal Gear Solid en Gran Turismo, evenals series zoals Final Fantasy en Castlevania.

4.     Arcadespellen
 Arcadespellen zijn ook geliefde verzamelobjecten. Arcadespellen konden vooral gevonden worden in winkelcentra, restaurants, snackbars en andere openbare gelegenheden. Een speler kon muntgeld in de machine gooien en zo videogames, flipperkasten of elektromechanische spellen spelen. Anders dan bij een gokkast is het doel niet om er meer geld uit te halen dan dat je erin stopt.

Arcadespellen vierden hun hoogtijdagen in de jaren 70 en 80, en namen af in populariteit naarmate computerspellen meer mainstream werden.

De focus ligt vaak op gameplay in plaats van op verhaallijnen, en de niveaus zijn kort en relatief eenvoudig. Ze worden moeilijker naarmate je vordert in het spel. Daarom worden moderne PC-spellen soms ook arcadespellen genoemd.

5.     Gokkasten
Ook gokkasten zijn mateloos populair onder verzamelaars en degenen die van online gokken houden. Veel casino’s hebben hun oude gokkasten vervangen door nieuwere varianten met een digitaal scherm, en de vintage variant vindt zijn weg dus vaak naar de rommelmarkt. 

Welke gokkasten zijn nu echt de moeite waard? Een populaire gokkast uit de jaren 60 was de Sega. Deze was vooral populair in Las Vegas, maar je kwam ze ook wel in Nederland tegen. Deze gokkast had een hengel om mechanisch de rollen te laten draaien. Ze werken het beste op Amerikaanse dollarmunten, maar willen ook hun werk wel doen om muntjes van 10 eurocent. 
Andere populaire modellen zijn de Bally en de High Roller & Random Runner. Deze klassieke gokkasten zijn een stuk zeldzamer, omdat ze verboden werden in de jaren 80 en 90. Ze waren namelijk zeer verslavend. Toch vind je ze als je geluk hebt nog wel eens terug op een markt.

6.     Games
Daarnaast vind je ook games van verschillende consoles op de rommelmarkt. Het kan echt de moeite waard zijn je ogen open te houden, want sommigen zijn goud geld waard. Een aantal zeldzame titels zijn Bomberman 64: The Second Attack, Misadventures of Tron Bonne, Panzer Dragoon Saga, Exertainment Mountain Bike Rally/Speed Racer, Tetris en 1990 Nintendo World Championships: Gold Edition.
 
Het is dus zeker de moeite waard om eens rond te neuzen op een rommelmarkt, want deze items worden alleen maar meer geld waard. 

Lees ook: