Over MM Partnerberichten Logistieke hotspots en infrastructuur: Wat bepaalt een strategische locatie?

Locatie is alles in logistiek. Hoe sneller en efficiënter goederen en pakketjes hun bestemming weten te bereiken, hoe beter. Nederland is al jaren een van de belangrijkste logistieke hubs van Europa, en dat heeft te maken met onder meer de strategische ligging, de wereldhaven van Rotterdam, Schiphol en een fijnmazig weg- en spoornetwerk dat de rest van Europa moeiteloos verbindt. Maar er is meer nodig om logistiek soepel te laten draaien. Wat maakt een logistieke locatie van vandaag de dag strategisch gezond?

Logische ligging en infrastructuur 

Een logistieke hotspot valt of staat met bereikbaarheid. Dat is al eeuwen zo. Neem de Zijderoute, waar handelaren strategisch gelegen steden kozen om goederen efficiënt te verplaatsen tussen Oost en West. 
Distributiecentra en logistieke hubs willen het liefst een naadloze aansluiting op de snelwegen, spoorlijnen, binnenvaart en luchttransport. Het is precies waarom regio’s zoals Rotterdam, Tilburg en Venlo al jaren bovenaan de lijst staan: ze vormen de directe schakels tussen de haven, de Randstad en het Europese achterland.
Toch zien we ook dat de logistieke grenzen aan het opschuiven zijn. Hoofdzakelijk door de toenemende drukte en stijgende kosten in gevestigde hotspots winnen nieuwe regio’s terrein, zoals West-Brabant, Zwolle en delen van Gelderland. Hier is meer ruimte beschikbaar, de infrastructuur wordt gestroomlijnd, wat bedrijven de potentie geeft om te kunnen groeien zonder de concurrentie van de dure stedelijke gebieden.

Arbeidsmarkt

Zonder mensen, geen logistiek. Een magazijn kan nog zo goed gelegen zijn, maar zijn er onvoldoende arbeidskrachten in de buurt, dan stagneert de operatie. Tegelijkertijd zit de vraag naar logistiek personeel in een stijgende lijn, vooral in distributiecentra waar e-commerce en geautomatiseerde processen samenkomen.
Maar de arbeidsmarkt wordt krapper, vooral in regio’s waar logistiek al dominant is. In Brabant en Limburg, waar de sector flink gegroeid is, wordt het lastiger om geschikt personeel te vinden. Daarom kijken ontwikkelaars steeds vaker naar gebieden met een grote pool van werkzoekenden en logistieke opleidingen, zoals Twente en de Achterhoek.

Beschikbaarheid van ruimte

De strijd om bouwgrond is met de schaarste in vierkante meters een serieuze uitdaging. Met name grootschalige distributiecentra vergen veel ruimte, en die ruimte komt niet zomaar beschikbaar. De 'verdozing' (met alle logistieke hallen in het landschap)) van Nederland ligt onder vuur, en gemeenten zijn steeds terughoudender met het uitgeven van nieuwe vergunningen.

Het heeft ertoe geleid dat bedrijven anders moeten nadenken over logistieke ontwikkelingen. Binnenstedelijke distributie, hoogbouwmagazijnen en het hergebruiken van bestaande bedrijventerreinen worden steeds belangrijker. Wie nu een strategische locatie zoekt, moet dus verder kijken dan alleen de vierkante meters.

De logistieke hotspots van morgen

Slimme logistieke ontwikkelaars kijken verder dan de gevestigde hotspots en zoeken naar locaties die niet alleen nú ideaal zijn, maar ook bestand zijn tegen de uitdagingen van de toekomst.
Op zoek naar een strategische locatie en een betrouwbare vastgoedpartner? Bezoek de website van VWLD voor meer over toekomstgerichte logistieke vastgoedontwikkeling.

Lees ook: