Over de markt Op de markt Kraam op de gemeente markt

Markt ondernemer op de warenmarkt

Een kraam of grondplaats huren bij de gemeente op de warenmarkt. Dus je wilt op de markt staan? Voor de markt van de gemeente gelden regels en markt verordeningen. Om je handel te verkopen dien je je wel aan deze marktregels te houden. Om een goede markt te bewerkstelligen maak je de markt samen met je collega's en markt bezoekers. Zo kom je tot de perfecte markt en is het een groot plezier om deel te nemen aan de lokale markt.

Voor de huur van een kraam of grondplaats op de markt hanteert elke gemeente de markt regelgeving. Je moet je altijd persoonlijk aanmelden bij de marktmeester en vaak schriftelijk je verzoek om op de markt te gaan staan bij de burgemeester of wethouders indienen. Via de website van de gemeente staat aangegeven of dit schriftelijk of mondeling dient te gebeuren en wie je aanspreek punt zal zijn. Neem een marktkijkje bij de gemeente Rotterdam maar voor je eigen lokale markt dien je de website van de plaatselijke gemeente te bezoeken of bel voor markt informatie.

Zonder geldige papieren is het niet mogelijk om een marktplaats te bemachtigen. De handelsregister wet eist dat er een geldige registratie heeft plaatsgevonden. Je bent dus verplicht je in te schrijven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel om fraude en misbruik van een marktstandplaats tegen te gaan. Dit is wettelijk bepaald door de overheid en pas als je voldoet aan deze regelgeving voor een marktstandplaats en je de ondernemers documenten kunt tonen, kun je bij het marktbeheer vragen om je in te laten schrijven op de markt.

-->

Kijk eens op de markt van Maastricht (Limburg) Het geeft echter geen zekerheid om daadwerkelijk een plaats op de markt te huren als je alle markt documenten in je bezit hebt. Als er geen marktplaatsen vrij zijn, kun je vragen om op een wachtlijst ingeschreven te mogen staan. Je moet dus wachten tot er een marktplek vrij komt. Het bepalen van de warenmarkt waar je gaat staan en de handel welke je gaat verkopen op de markt is van groot belang of je succesvol zult zijn. Het is belangrijk om een marktonderzoek, brancheonderzoek en concurrentieanalyse te doen voordat je gaat deelnemen aan de markt. Als er een branche vrijkomt en je bent de eerste op de wachtlijst, kun je benaderd worden of moet je zelf aangeven, of je de vrij gekomen marktplaats in wilt nemen. Vaak is er ook een meldingsplicht van toepassing zodat de marktbeheerders weten of je nog interesse hebt in een vrije marktplaats. Aan het begin van een nieuw marktjaar wordt de wachtlijst opgeschoond. Zij die geen interesse meer hebben worden van de lijst afgehaald. Zo schuift de lijst met ingeschreven marktkooplui in spe, steeds hoger op.

Markten hanteren een branchpatroon welke meestal plaatsvind bij een gesaneerde markt. Kijk eens bij de markt van Assen (Drenthe) of bij de markt van Kerkrade (Limburg) Het branchepatroon geeft de verdeling weer van de gevestigde marktondernemers per branche op een gemeentelijke warenmarkt. Een redelijk gelijkwaardige verdeling van branches maakt de markt aantrekkelijker voor het winkelend marktpubliek.

Meelopen op de markt zoals op de markt van Zwolle is ook vaak van toepassing. Kijk eens bij de markt van Putten (Gelderland) Elke gemeente heeft ook hiervoor een eigen marktverordening. Lees de marktverordening van de markten van Amsterdam voor meer marktkennis en marktinfo. Het is aan te bevelen om vooraf contact op te nemen met het marktbeheer over de mogelijkheden die er zijn om mee te lopen voor een vrije marktkraam op je lokale markt.