Over de markt Alles over de markt Bezoek de markt

Markten bezoeken, één van de populairste uitjes in Nederlanden

Markten bezoeken is één van de populairste uitjes in Nederland en vaak gratis. Nederland is een echt marktenland. De markt is onderdeel van ons eeuwenoude culturele erfgoed en heden ten dagen de ontmoetingsplaats van en voor de multiculturele samenleving. Er zijn zoveel leuke markten te bezoeken in alle soorten en maten met voor ieder wat wils op de kramen en verkoopwagens. De marktsoort of themamarkt kan dan ook op verschillende locaties plaatsvinden en is niet plaatsgebonden.

Wat zijn de weersverwachtingen vandaag? De markt in Nederland is van de weersomstandigheden afhankelijk. Te warm, wind, regent of sneeuwt het op de markt? Dan zullen de marktkooplui dit merken in minder marktbezoekers. De markt staat of valt met diverse omstandigheden. De opzet van een markt wordt meestal verzorgd door de gemeente, organisatie bureaus, winkeliersverenigingen, sportclubs, geloofsinstellingen, commissies, stichtingen en zij die belang hebben met betrekking tot de markt. Ook bij grote evenementen zoals een popconcert of festival zal men vaak een themamarkt vinden. Deze soort markten worden druk bezocht door de eigen doelgroepen. Dat vraagt dan ook aangepaste etenswaren, goederen, producten en handel op deze markten. De producten van de markten zijn dus meestal afgestemd op de interesse van de bezoekende consumenten en het (markt) evenement.

Standwerkers geven altijd prachtige demonstraties en gebruiken de markt als het toneel van de openlucht presentatie voor de verkoop van diverse huishoudelijke producten door het gehele land. In de loop der jaren zijn veel kramen vervangen door verkoopwagens en ook de Food Trucks hebben een groot markt aandeel gekregen op de week-, en dagmarkten, op de braderie, jaarmarkten en grootse evenementen.

De supermarkt is ontstaan door de handel op de markt en vervolgens een verzamelplaats geworden van vele goederen in een grote winkel welke zich graag wil vestigen bij druk bezochte markten. Vele concerns hebben hun oorsprong en zijn begonnen op de markt. Markten zijn er met heel bijzondere namen, van oudsher in een bepaald gebied of deel van een stad of dorp en vaak streekgebonden.

De zomermarkt, voor-, of najaarsmarkt, toeristenmarkt, warenmarkt ook wel dag of weekmarkt genoemd, vlo-, rommel-, of snuffelmarkt, sjachermarkt, midzomernachtmarkt, ponyjaarmarkt, lappenmarkt, boerenmarkt, allerhandemarkt, hobby/creatiefmarkt, streekmarkt, de themamarkten zijn er te kust en te keur De zogenoemde Luiksemarkt, automarkt, vakantiemarkt, havenfeestmarkt, tuinmarkt, Koningsdagmarkt, Vrijmarkten of Oranjebraderie, kinderkleedjes markt op een feestmarkt, groenmarkt, bloemen- , plantenmarkt, kunst- en boekenmarkt, zolderverkoopmarkt, autokofferbakmarkt uit Engeland, de garage sale uit Amerika overgewaaid, avondmarkt, meimarkt, lentemarkt, straatmarkt, biologische markt, bijenmarkt, vogelmarkt, nautische markt, Sinterklaasmarkt, moederdag- en vaderdagmarkt en ga zo maar door. De markt, van alle markten thuis!