Over de markt Over standwerkers Concoursen

Standwerkers concoursen en verkoopplaatsen

Om de echte standwerk in actie te kunnen zien moet je naar het standwerkers concours. Standwerkers nemen veel deel aan de week en dagmarkten. Ook op de braderie, jaarmarkten, beurzen en themamarkten kom je de standwerker tegen en dat zijn een goeie verkoopplaatsen van deze marktartiesten. De echte standwerker verkoop op locaties door het gehele land. Vaak bereiden ze zich voor op concoursen en een zogenoemde ranking voor als men meedoet aan het Nederlands Standwerken Kampioenschap.

Er vinden jaarlijks ruim 100 concoursen plaats in Nederland. Dit zijn voorronden om mee te dingen aan een plaats tussen de top van het Nederlands standwerkersgilde. Het veld van deelnemende standwerkers is dan meestal tussen de 15 en 30 en is er vaak een plaatselijke jury welke een beoordeling geeft. Vaak weet de standwerker niet wie in de jury zit bij deze concoursen. Bij winst aan een standwerkers concours is meestal een geldprijs, feestmand of presentje gebonden en zal de prestatie worden opgeteld voor een mogelijke deelname aan het kampioenschap welke vaak in de maand september of oktober plaatsvind. Enkel de beste standwerkers worden op deze manier uitgenodigd voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap Standwerken. Zo ontstaat er een top die samenkomt en alles inzet voor het behalen van de titel: beste standwerker van Nederland.

advertentie

Door de vrijheid van het standwerken is het beroep erg plezant en ook jongere standwerkers ziet men steeds vaker het vak uitoefenen. Toch is het een ambacht welke vaak in een markt familie wordt doorgegeven. De klappen van de markt en standwerkende zweep in dit specialistische vak zijn dan al bekend. Ook de posities op markten in Nederland waar je een goede boterham tijdens het uitoefenen van het vak standwerken kan verdienen zijn van groot belang voor een goede omzet. Standwerkers zijn harde werkers en moeten al vroeg uit de veren. Ook voor deelname aan een standwerkers concours dient men goed voorbereid te zijn en een goede product presentatie te tonen aan een breed publiek. Het standwerken zit weer in de lift en is populair. Ook veel nieuwkomers wetende weg naar deze vorm van markthandel te vinden. Standwerken, een marktvak met passie!