Over de markt Extra Markt Info Markt verzelfstandiging

Marktcommissie, goed functioneren van de markt

Een marktcommissie beslaat een groep mensen die zich bezighoudt met het functioneren van een warenmarkt, met afgevaardigden van gemeente, kooplieden en belanghebbende. Het formuleren van beleid ten aanzien van de markt is als eerste een gemeentelijke taak, evenals de toetsing van het beleid. De marktcommissie heeft hierin een adviserende rol. Een wethouder heeft vaak de economie van een stad of dorp in zijn portefeuille als politiek bestuurder.

Deze beleidsuitvoerders hebben een grote verantwoordelijkheid voor het bestuur van een warenmarkt in de gemente. Echter is het ook mogelijk dat het beheer van de gemeente uit handen wordt gegeven en overgaat naar de gevestigde marktkooplui. Deze hebben ervaring met de lokale markt en weten hoe alles in werking gaat. Meestal wordt er dan een speciale stichting of vennootschap onder firma opgericht. Steeds meer gemeenten kiezen er in het kader van deregulering voor om de weekmarkten in Nederland te verzelfstandigen. De gemeente organiseert vaak de lokale markten. Als de marktkooplui van de (gemeentelijke) markt bij verzelfstandiging de markt zelf willen gaan organiseren, nemen zij dus de taken van de gemeente over. Veel taken zullen de ondernemers zelf goedkoper en makkelijker kunnen organiseren, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor promotie.

-->

Ook het aantrekkelijker maken van de markt speelt hierbij een grote rol. Men ziet dan steeds vaker dat een markt geprivatiseerd wordt. De marktkooplui beginnen zelf een stichting en de gemeente geeft het beheer in handen van deze ondernemers. De marktbeheerders kunnen zo zelf een markt strategie opzetten en een plan van aanpak opzetten. Zij weten als de beste hoe de bezoekers zich gedragen en wat zij willen om de markt populair te houden. Vaak wordt er een enquĂȘte gehouden of vinden er sociale media acties plaats. Deze worden veel ingezet via het internet om zo een fijne band met de bezoekers te onderhouden. Aanbiedingen en acties kunnen zo voor een breed, lokaal publiek bekend worden wat meer consumenten naar de markten trekt.

Overleg over de markt en de omgeving is van groot belang. Vaak ziet men ook een verplaatsing van de markt omdat er een evenement plaatsvind op de locatie van het marktterrein waar marktkooplui hun inkomen moeten verdienen. Door in overleg te gaan kan er een oplossing gevonden worden zo dat beide partijen er op een goede manier uitkomen en de markt geen last heeft van een verplaatsing. Vaak is het onmogelijk om een verplaatsing te voorkomen. Als de straat of het plein heringericht moet worden zal er noodzaak zijn om de markt op een andere locatie onder te brengen.

Marktdagen voor de week en dagmarkten kunnen ook verplaats worden in verband met een speciale feestdag. In overleg wordt dan besloten om de markt op een andere marktdag in te halen zodat er geen omzet bedorven wordt voor de handelaren. Ook met het oog op de koopzondag, kan men een markt organiseren en zo een extra inkomen vergaren. Het is van belang dat er voldoende marktkooplui meedoen anders is de opkomst te laag om een volwaardige markt te houden. De gemeente en i.s.m. de marktcommissie bepalen ook of een markt doorgang heeft tijdens speciale feestdagen. Meestal zijn de gemeentelijke week en dagmarkten gesloten op 1 januari, Koningsdag, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren en tijdens de Kerstdagen. Markten kunnen wel doorgaan op Goede Vrijdag, de Dag van de Arbeid (1 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei). Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente en organisatoren. In alle situaties moet voorkomen worden dat de gemeente en adviseurs in de marktcommissie niet alleen bestaan uit tegenstanders van regels, openingstijden, marktverordeningen en bijvoorbeeld eigen materiaal, opdat een weloverwogen en eerlijk advies kan worden gegeven.