Over de markt Alles over de markt Van weekmarkt tot vlooienmarkt

Nederland biedt ruime keuze aan de leukste markten

Markten in Nederland, van weekmarkt tot vlooienmarkt.

Nederland biedt al vele eeuwen een ruime keuze aan de leukste markten om lekker rond te struinen en snuffelen. Van weekmarkt tot vlooienmarkt, van Food truck festival tot antiek & brocante markten en van braderie, de jaarmarkt tot kerstmarkten. De vaak historische en speciale omgeving van de markten, zowel in de openlucht als overdekt zorgen voor een mooi marktdecor en gezellige marktsfeer.

Haagse markt, Albert Cuypmarkt, Centrum markt Rotterdam en vele markten meer …

Naast de weekmarkten en dagmarkten heeft Nederland veel bijzondere thema markten. Een van de bekendste markten zijn de weekmarkten welke meestal op de zaterdag in de grote marktsteden worden gehouden. Dit zijn markten op beruchte en herkenbare pleinen en straten, als deze marktlocaties konden vermelden wat er in de loop der eeuwen is gebeurt... Eén van de oudste markten in Nederland kan gevonden worden in Zwolle, Maastricht en Nijmegen. Hier werden de grootste markten al in de tijd van de Romeinen gehouden. Pas aan het eind van de middeleeuwen kwamen er pas echt markten in opkomst met enige structuur. Handel heeft er altijd al plaatsgevonden sinds mensgeheugenis. Een markt zoals wij deze in Nederland kennen is een verkoopgelegenheid die op een plein, in een straat op een veld, in een hal etc wordt georganiseerd. Een handelsplaats waar marktkooplieden of hobbyisten op een kraam of vanuit een verkoopwagen handelswaar aan de bezoekers proberen te verkopen. Het woord markt is afgeleid van het Latijnse woord mercatus, hetgeen markt en handel betekent. Een leuk markt weetje is Mercurius, deze figuur was binnen de Romeinse mythologie de god van de handel, reizigers en de winst. Zijn naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat "koopman" betekent.

In het voorjaar is er in Nederland volop keuze om een marktbezoek te brengen aan een leuke overdekte Rommel, vlo of kofferbakmarkt vol met meuk, rommeltjes en hebbedingetjes welke een ander niet meer gebruikt en op de markten worden verkocht. Niet voor niets wordt op de markt gesproken over: "de troep van vandaag is het antiek van de toekomst!"

-->

Voorjaarsmarkten worden gehouden waarvan de marktgeschiedenis in het verre verleden ligt. Hetzelfde voor de najaarsmarkten. Dit zijn meestal grote jaarmarkten met soms wel meer dan 350 marktkramen en verkoopwagens. Over de hele wereld zijn grote markten te vinden en deze moeten allemaal bevoorraad worden. Een bekende bevoorrading weg is de zijderoute of zijdeweg, een handelsnetwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant. Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen het oosten en het westen. Deze routes werden gebruikt om handelsgoederen te vervoeren, in het bijzonder de dure en exclusieve luxegoederen zoals kleurrijke robijnen, de zachtste zijde en satijn, muskus, ruwe en geslepen diamanten, parels en bewerkt porselein, maar ook uniek papier, rabarber, vreemde vruchten zoals perziken en sinaasappels, paarden, buskruit en exotische dieren.

Niet alleen goederen werden zo van mens naar mens overgebracht, ook politieke, religieuze en ideologische opvattingen, en zowel ideeën, ziektes en culturen werden verspreidt over deze werelddelen. Ruim 2100 jaar geleden was deze handelsroute al in gebruik in Centraal-Azië. Deze handel over land nam in de middeleeuwen af, en verplaatste zich naar het transport via de zee.

Daar heeft het oude Holland en de zeevaarders ook geschiedenis mee geschreven. In deze "Gouden Eeuwen" is Nederland rijk geworden van deze handel. Sommige jaarmarkten stammen nog uit deze tijd. Het verkennen van onbekende gebieden en handel voor markten. Dat zit Nederlanders in het bloed. Die reisden over de hele wereld om nieuwe markten en handel te ontdekken. In deze tijden zijn ook slechte ontwikkelingen ontstaan, zoals de verschrikkelijke slavenhandel, een zwarte periode uit de Nederlandse handels geschiedenis

Terug naar de markten van nu, markt van de toekomst in Nederland. Warenmarkten zoals de week en dagmarkten van de gemeenten zijn het gehele jaar door te bezoeken. Zomers komen de mooiste markten te voorschijn zoals Food Markten en Antiekmarkten met heerlijke exotische en lokale lekkernijen en de vreemdste kunst en kitsch aan zeer oude en geliefde brocante spullen. Ibiza & Lifestyle markten, Hobby en Ambachtsmarkten, noem maar op, geef de markt maar een naam ... Dit is ook de tijd van vele braderieën en jaarmarkten in steden, dorpen en het platteland met vele traditie & vakantiemarkten door het hele land. Eind november kom je al helemaal in de markt-kerstsfeer en kun je een kerstmarkt bezoeken op één van de vele kerstmarkten die Nederland te bieden heeft zoals de kerstmarkt in Dordrecht, vele Dickensfestijnen, winterfairs, de kerstmarkt in Leiden of een kerstfair in schilderachtige dorpjes met verlichte kramen en de authentieke sfeer van een kerstmarkt in de tijd van Charles Dickens. In de marktagenda kun je het hele jaar door themamarkten, fairs, braderieën en speciale markten zoeken welke er gaan plaatsvinden. Have fun @ the M@rkets!